Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
A ja nie ca?e trzy tygodnie i ju? si? rozrabiam jak zaj?c w kapu?cie :twisted:
a ja mam pro?b? czy kto? móg?y w skrócie opisa? co by?o w kontynuacji któr? napias?a Emma Tennant? jestem ciekawa a nie mia?am okazji przeczyta?.by?abym wdzi?czna
a ja mam pro?b? czy kto? móg?y w skrócie opisa? co by?o w kontynuacji któr? napias?a Emma Tennant? jestem ciekawa a nie mia?am okazji przeczyta?.by?abym wdzi?czna
Kilka s?ów na temat dzie?a pani T. znajdziesz tu:
http://www.janeausten.pl/modules.php?na … p;start=50
Dzi?kuj? bardzo powoli zaczynam rozumie? dlaczego nie lubicie tej kontynuacji. Spodziewa?am si? czego? innego.
No niestety, ?adna kontynuacja nie przebije orygina?u. A je?li autork? orygina?u jest Jane Austen... to tym bardziej nie przebije
Dzi?kuj? bardzo powoli zaczynam rozumie? dlaczego nie lubicie tej kontynuacji. Spodziewa?am si? czego? innego.
Po pani Tennant nie spodziewaj si? niczego dobrego i omijaj jej "dzie?a" z daleka. Dla w?asnego dobrego samopoczucia.
Hehe, jakie dobre rady Maryann... W?a?ciwie to mam ochot? co? tej pani przeczyta?. Jestem typowym empiryst?: jak czego? nie dotkn?, zobacz? czy (w tym przypadku) przeczytam nie uwierz?. :twisted:
Hehe, jakie dobre rady Maryann...
W?a?ciwie to mam ochot? co? tej pani przeczyta?. Jestem typowym empiryst?: jak czego? nie dotkn?, zobacz? czy (w tym przypadku) przeczytam nie uwierz?. :twisted:
A zatem czeka Ci? du?o pustego ?miechu lub morderstwo w oczach. Albo jedno i drugie. Naprawd?, czytaj?c te dzie?a mia?am ochot? prze?o?y? autork? przez kolano i przemówi? jej do rozumu czym? przekonuj?cym. Drutem kolczastym dla przyk?adu.
Ale rozumiem ch?? przeczytania, sama nie da?abym si? odstraszy? [/url]
To mo?e rzeczywi?cie dla mojego dobrego samopoczucia nie b?d? szuka?a tej ksi??ki My?la?am,?e w kontynuacji znajd? opis szcz??liwego ma??e?stwa pa?stwa Darcy a niestety tego nie znajd?
A taka by?am ciekawa jak im si? dalej u?o?y
A taka by?am ciekawa jak im si? dalej u?o?y![]()
Uruchom wyobra?ni?, stworzy Ci najpi?kniejsze historie... Ja mam w?asn? wizj? Lizzy i Darcy'ego oraz ich, ekhm, po?ycia, i dobrze mi z tym. Chocia? mój w?asny prywatny wyobra?ony Darcy mówi g?osem Matthew...
I tak w?a?nie zrobi?.Pozostan? przy mojej wyobra?ni
Je?li bardzo zale?y Ci na jakiej? kontynuacji, to tu jest link do najsympatyczniejszej, jak? czyta?am: http://www.tilneysandtrapdoors.com/fic/mop1.php
Jest jeszcze "zarozumia?o??" Julii Barrett - ?adna rewelacja, ale z pewno?ci? bardziej strawna od wyrobów Mrs Tennant.
A' propos - "Mistress of Pemberley" doczeka?a si? zako?czenia. http://www.tilneysandtrapdoors.com/fic/mop8.php
Hej! W?asnie dzi? do?aczy?am do tego forum i mam nadziej?, ?e zostan? tu d?u?ej. Je?li chodzi o kontynuacje pisane prrzez innych autorów, to jestem wi?cej ni? sceptyczna. Czyta?am kilka lat temu, t? kontynuacj? DiU: Pemberly. Moge powiedzie?, ?e to totalna cha?a. Autor nie tylko zmieni? za?o?enia J.Austin, ale pozbawi? nasz? heroin? charakteru. :evil: :evil: :evil: W DiU El?bieta by?a siln? kobiet?, która wiedzia?a czego chce (no poza tym, ?e nie rozumia?a swoich uczu? do ko?ca). Nie pozwala?a sob? pomiata?, cho?by przez lady Cathrine. Natomiast w "Pemberly" zrobiono z niej zahukan? i przepraszaj?c? za to, ?e ?yje. Ta ksi??ka mo?e si? spodoba? jedynie komu?, kto nie czyta? orygina?u DiU.
Ooo to nie ma nawet co czyta? tych ksi?zek anny tennat(celowo tu pisze z ma?ej litery) .
Nie czyta?am innych jej autorstwa, wi?c nie b?d? si? wypowiada?. Jednak moim zdaniem, kobieta zgubi?a gdzie? g?ówne za?o?enie JA w Dumie...
Mam pytanko poniewaz nie wiem czy to ploty czy prawda. Czy to prawda,?e ma byc nakr?cona kontynu?acja Dumy " Mr. Darcy Takes a Wife" i jeszcze na dodatek o g?ówna rol? w niej stara si? :? Ashley Olsen. Mam nadzieje, ?e to tylko plota.
Oj, ja te? mam tak? nadziej?! Sk?d ty wzi??a? t? plotk?, Katarzyno?!
Cz?sto siadam czy komputerze i wpisuj? do wyszukiwarki Duma i uprzedzenie tym razem wpisa?am DiU blog i wyskoczy? mi m.in. blog o Ashley Olsen tam w?a?nie to znalaz?am.
Widz?, ze nie tylko ja jestem tu nowa Chcia?am sie wypowiedzie?, na temat kontynuacji DiU i musze stwierdzic, ze Pemberley bardzo mi sie podoba?o, choc wiadomo, ze nie by?o to juz to samo co pierwsza cz???.
A co do tej nocy po?lubnej Lizzy i Darcy'ego to trzeba miec wyobra?nie ?eby to opisa?
ma byc nakr?cona kontynu?acja Dumy " Mr. Darcy Takes a Wife" i jeszcze na dodatek o g?ówna rol? w niej stara si? :? Ashley Olsen.
A co, stara si? o rol? pana Darcyego :twisted: :twisted:
Wprawdzie nie czyta?am ?adnej kontynuacji DiU,ale ju? mnie odrzuca. Uwa?am pdobnie jak wi?kszo?? z nas,?e powinny?my poprzesta? na w?asnej wyobra?ni,by potem unikn?? rozczarowa?,je?li owa kontynuacja oka?e si? (a jest tak w 99% przypadków) kompletnie beznadziejna.
Czyta?am Pemberly i bardzo tego ?a?uje baznadzieja :evil: strasznie ?zawa powiastka co? na kszta?t Harlekina, powiedzia?am sobie, ?e w ?yciu nie przeczytam ?adnej kantynuacji Jane Austen.