Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Zastanawiam si? nad sprawieniem sobie takiej sukni, ale nasuwa mi si? jedno pytanie: jaki jest szacunkowy koszt takiej przyjemno?ci (bez dodatków, tylko materia? i krawcowa)?
I jaki kolor najlepiej pasowa?by do czerwonych dodatków? Mam idealne buty, do?? drogie, i du?o innych czerwonych dodatków, i "pod nie" chcia?abym mie? sukienk?. (mam br?zowe w?osy i do?c jasn? cer?).
W zaleznosci kto szyje koszty to ok 70-100 krawcowa + 20-30 zeta material. Do materialu trzeba doliczyc haftki lub zamek, dodatki do sukienki - w zaleznosci jakie by byly ok 10-15 zl.
A jaki kolor? Ciezko doradzic nieznajac odcienia, ale ja bym chyba poszla w czekolade. Chociaz nic mnie tutaj do konca nie przekonuje - tak naprawde, bo z czerwien, to specyficzny kolor i najlepiej wyglada jako czesc glowna (wtedy doatki mozna dobierac ze zlota, ecru itp) a najlepiej w dodatkach komponuje sie jednak z czernia.
Najlepiej by bylo chyba jakbys rzucila zdjeciem abysmy mialy wyobrazenie ktory to odcien czerwieni.
Dzi?kuj? bardzo za odpowied?, szczerze mówi?c, to kamie? spad? mi z serca- by?am przekonana, ?e koszty s? o wiele wy?sze.
Buty s? takie
http://i36.tinypic.com/suuem0.jpg
Osobi?cie zastanawia?am si? nad popielatym, co? w tym gu?cie
http://www.graffiti-stop.pl/k_pol_popielaty_b.jpg
wydaje mi sie, ze to zestawienie bedzie smutne i ponure...
ja obstawalabym jednak przy jasnych kolorach - ecru, jasne zloto ... musze sie troche zastanowic, a teraz mam mnostwo innych wrazen i bodzcow...
Hmm, wydaje mi sie, ze jesli to mialoby to byc stylowe to nalezy uwazac z materialem sukni. Tzn nie do kazdego materialu (niezaleznie od koloru) te czerwone buty moglyby pasowac. Mysle, ze cos gladkiego i blyszczacego mogloby byc dobre .
Co do koloru - mi tez czerwony najbardziej pasuje do czerni, ale wydaje mi sie, ze wtedy dziewczyny nie chodzily w takich zestawach. Tzn czarne suknie z czerwonymi dodatkami... nie bardzo to widze, kiedys czerwony to byl raczej taki chyba troche niebezpieczny kolor, a czern kojarzyla sie glownie z zaloba i wdowienstwem. Ta czekolada brzmi lepiej . Ewentualnie jasna sukienka - biala, ecru - i do tego czerwone dodatki
.
Loana napisał:
Ewentualnie jasna sukienka - biala, ecru - i do tego czerwone dodatki
.
Tak patriotycznie
Co do szarej- Charlotte Lucas w DiU '95 w scenie w Rosings, kiedy Lizzy gra na pianinie, ma pi?kn? grafitow? sukni?.
Patrz?c na zdj?cie Twoich butów, zaproponowa?abym do nich który? z odcieni kremowych, ale z drobnym czerwonym nadrukiem/wyszywaniem drobniutkich kwiatków, albo na ca?ej sukni, albo tylko w formie pasa na wszelkich zako?czeniach (r?bek sukni, r?kawy itp). Do takiego odcienia czerwonego nie?le pasuje te? jasny (ale nie jaskrawy) ciep?y odcien pomara?czowy (proponuj? odcie?, który w farbach na ?ciany ma nazw? "soczysty melon"- mam to przetestowane, ?e z czerwieni? si? dobrze komponuje.
Ostatnio edytowany przez Dione (2008-07-25 22:40:31)
Ja zakupi?am na wesele zestaw spódnica plus bluzka ze wzgl?dów praktycznych
Zdecydowanie kremowy , mo?e w drobny wzorek z czerwonym/czekoladowym/pomara?czowym/wi?niowym . I nie za du?o czerwonego w dodatkach , bo to kolor niebezpieczny przez swoj? wyrazisto?? - ?atwo przedobrzy? . Pantofle , co? na szalu , pojedynczy czerwony wyra?ny akcent na sukience i wystarczy .
Witam, nowa jestem ale z tego co czyta?am na forum w?ród swoich. Szykuj? si? powoli do ?lubu i przymierzam si? do uszycia sukni z Epoki Regencji. Temat szycia nie jest mi obcy-szyj? rekonstrukcje ubiorów XV-wiecznych ju? od kilku lat (bractwo rycerskie w?asne i inne zaprzyja?nione). Obca jest forma stroju z epoki Jane. Przekopa?am si? przez linki-jest tam mnóstwo pomocnych informacji, zatem mam nadziej? ?e nied?ugo uda mi si? stworzy? co? sensownego:)
Dodatkowo ta?cz? po irlandzku ( soft i hard) i dawnemu (XIII-XVw), ucz? si? ta?czy? po szkocku i breto?sku.
pozdrawiam
Witaj Szoszonko! moze zajrzyj jeszcze do przywitalni, zeby tradycyji stalo sie zadosc
Super, ze jestes taka dobra krawcowa - ja nie znam nikogo szyjacego rekonstrukcje strojow z 15 wieku. Masz moze jakies zdjecia ze swoimi pracami? Z przyjemnoscia obejrzalabym .
Mi na slub suknie empirowa szyla fanturia, czekam jeszcze na zdjecia, jak bede miala to pochwale sie .
(z ciekawosci - a z jakiego jestes miasta? ja uczylam sie tancow starodawnych XV-XVI wiek we wroclawskim zespole )
Witam witam , zaraz zajrz? do przywitalni:) mam troch? zdj?? moich rekonstrukcji, tylko nie wiem gdzie je wklei?
mam te? pytanie odno?nie sukien z epoki-jak by?y zapinane? ( haftki? guziki? z przodu, z ty?u z boku? na ca?ej d?ugo?ci czy tylko na staniku?) Kupi?am ju? jedwab na sukni?
a ta?ców, zarówno dawnych jak i irlandzkich uczy?am si? i ucz? w Olsztynie (moje miasto rodzinne) oraz na warsztatach-Grunwald, Warszawa, Kraków.
Te? bym z ch?ci? obejrza?a zdj?cia prac
Hej, wklej swój opis a w tek?cie zaznacz: [zdj?cie1] itd. Fotki prze?lij mi na maila vasco(A)janeausten.pl a zajm? si? reszt?
Szoszonko , by?y zapinane z ty?u lub pod pach? na guziczki albo ?ci?gane troczkami przy dekolcie i pod biustem , zajrzyj tu www.kajani.pl/Moje_stroje.html - masz rekonstrukcje sukni i autorka na pewno Ci poradzi - na stronie g?ównej www.kajani.pl jest kontakt
Ostatnio edytowany przez Tamara (2008-08-02 22:56:31)
Do czerwonych dodatków pasuje te? be?. I tak jak radzi Dione, dobrze by?oby doda? czerwieni do sukni, np. w postaci koronek, wst??ek, tasiemek itp. Bo z haftami by?oby pewnie trudniej.
Na przyk?ad czerwona szarfa pod biustem, i/lub czerwona koronka na dole sukni.
Dzi?kuj?
GeorgianaDarcy napisał:
Zdecydowa?am si? na szycie przez krawcowa, choc nie jest to w pelni historyczne, dlatego bo balam sie ze
a) szew wykonany recznie bedzie mniej wytrzymaly
b) koszta nie starcza na buty (kolejne 150)
A q?asciwie to nigdy nie bede miec stroju w pelni historycznego, ani nikt inny, nawet jesli zostalby uszyty recznie. Zeby byc full of historical musialabym miec material wytworzony w wieku XIII (moja sukienka ma kroj charakterystyczny dla XIIIw.), a to jest raczej nie mozliwe
wiem, ?e komentuj? do?? pó?no od daty publikacji. szew wykonany r?cznie mo?e by? trwalszy od tego wykonanego maszynowo-wszystkie suknie-w?asne i znajomych-szy?am/szyj? r?cznie i si? nie rozpadaj?-nawet po kilku latach intensywnego noszenia. Materia?-owszem, mo?e sie przetrze?-ale dobrze zrobione szwy-raczej nie. Wa?n? kwesti? jest oczywi?cie u?ywany rodzaj nici-bawe?niane maja to do siebie, ?e si? rw?. Lniane i jedwabne s? bardzo wytrzyma?e.
Za? co si? tyczy pozyskiwania tkanin-obecnie w RR dzia?aj? ludzie, którzy prz?d? tkaniny r?cznie na rekonstrukcjach krosien (szer. maksymalnie 90cm) i barwi? je naturalnie uzyskiwanymi farbami ro?linnymi (wg.przepisów z epoki).
Nie ufa?abym krawcowym-nie zawsze uszyj? sukni? z epoki zgodnie ze wszystkimi prawid?ami sztuki.
pozdrawiam
Tak a propos r?cznego szycia sukni z epoki, przypomnia?o mi si?, ?e w ulubionych mia?am gdzie? stron? dziewczyny, która szy?a sobie sukienki, ale jako? nigdy nie mia?am czasu jej ca?ej przejrze?. Zrobi?am to dzisiaj i wprost umiera?am patrz?c na te wszystkie detale, hafty, guziki i wymy?lne kroje, bazuj?ce chyba na oryginalnych XVIII- i XIX-wiecznych. Przy tym moja zabawa pod tytu?em "Co zrobi? ze starymi sukienkami mamy oraz koszulami nocnymi, by na zdj?ciach cho? troch? przypomina?y suknie z epoki" jest niczym...
Oto adres:
http://www.koshka-the-cat.com/
W zak?adce "My Costumes" s? dalsze linki. Dziewczyna szyje nie tylko sukienki, ale te? bielizn?, w tym gorsety, robi te? kapelusze. Naprawd?, ja umiera?am patrz?c na to wszystko
Akaterine , nie tylko Ty umierasz od ogl?dania tej strony... Ja te?!!!
Ja te?, ja te? ?eby umie? takie cude?ka szy?...
Ja stosunkowo niedawno zacz??am moj? nauk? szycia na maszynie. Na pocz?tek by?y oczywi?cie podstawy, teraz "wielkie próbowanie", co mi wychodzi, a co nie, a potem - kto wie Mam zamiar spróbowa? za jaki? czas z sukienk? utrzyman? w duchu regencji. Zastanawiam si? nad wyborem materia?u... Ciekawe, có? mi z tego wyjdzie
Na pewno ?adnie b?dzie Popróbuj na pocz?tek wykroje z Burdy , je?eli masz dost?p , ostatnio by?o kilka bluzek i sukienek o kroju empirowym , na pewno w numerze majowym i chyba czerwcowym albo lipcowym , a opisy wykonania s? raczej proste i zrozumia?e . Korzystam z nich i jestem zadowolona , chociem szyciowy samouk , kiedy? tylko mama pokaza?a mi jak obs?ugiwa? maszyn?
Dzi?kuj? za rady, Tamaro. Przegl?da?am niedawno ostatni numer Burdy, niestety jestem wybredna i nic mi w oko nie wpad?o Poszukam jakich? wyda? archiwalnych, mo?e uda mi si? zdoby? co? "w temacie".
Ja z regu?y troch? "poprawiam" modele z Burdy - tu co? wyd?u?? , tam skróc? , nie doszyj? czego? , zmieni? dekolt albo zapi?cie i wychodzi ca?kiem nie?le , i mo?na mie? co? zupe?nie stylowego