Strona po¶wiecona Jane Austen
Nie jeste¶ zalogowany.
Dorfi, piękne jest to dziecko i takie właśnie czarno-białe, mm A "W salonie i kuchni czytałam", mało jest takich książek, powiedzcie czemu?
A tak na marginesie, czy któraś z Was czytała "Historię życia prywatnego"?
Nie czytałam. Co jest dużym niedopatrzeniem z mojej strony
O haftowaniu to nie kojarzę, ale mam parę poradników gospodyń domowych z różnych okresów, gotowanie, kłopoty z zakupem cielęciny, nereczki na śniadanie . Muszę się im przyjrzeć pod kątem robótek ręcznych.
A może poszukamy portretów na których uwiecznione zostały wielkie damy z robótkami w rękach? I proponuję nie ograniczać się tylko do epoki regencji, bo będzie ciężko znaleźc coś dokładnie z tego okresu.
Gdybym nie musiała siedzieć na forum i czytać o haftowaniu, to może bym miała czas tak wytwornie posiedzieć z tamborkiem?
No ale wtedy co damy miały innego do roboty? Żałuję czasami, że nie mogę się przenieść do tamtych czasów jako bogata dama i pobyczyć się trochę . Co prawda już dawno stwierdziłam, że z moim światopoglądem to nie mogłabym tam żyć, ale poodpoczywać sobie?
Podoba mi się, że haftują na powietrzu - dobre światło, świeże powietrze... czego można więcej chcieć?
No tak, ale trzeba by tam trafić właśnie jako bogata dama, a nie jako służąca albo chłopka
Chciałam wam powiedzieć, że wątek ten zainspirował mnie do utworzenia na moim blogu działu poświęconego robótkom w historii. A żeby zachęcić do czytania codziennie będę pisać po parę zdań na ten temat
http://dorfi.blox.pl/html
Loana napisa³:
Podoba mi się, że haftują na powietrzu - dobre światło, świeże powietrze... czego można więcej chcieć? :)
Może braku wiatru?? :D :D :D
Ostatnio edytowany przez AineNiRigani (2007-04-20 16:56:47)
Macie moze jakies wzory hafciarskie z motywami na slub? Chcialam wyhaftowac jedno zaproszenie, a nie mam pomyslu na motyw.
Coś mamy. Przesłałam Ci parę linków na gg.
Ostatnio edytowany przez Dorfi (2007-04-24 14:28:12)
eee, dlaczego nie tutaj. Ślubić się nie będe, ale też kcem!!!
Hmm i tu jestem w kropce, bo to trochę nieładnie podawać na forum linki do cudzych albumów. Prześlę Ci na gg.
W takim razie nie pozostało mi nic innego jak wrzucić je do swojego albumu.
http://Dorfi.fotosik.pl/albumy/175875.html
Mam nadzieję, że coś będzie się na te zaproszenia nadawać i że zobaczę je gotowe.
o kurdę to pilne ja mam fajny wzór tylko muszę znaleźć i dorwać się do skanera także proszę o przypomnienie i postarałabym się zeskanowac, Tzn to taki łądny wzró gołąbków jest ze obrączkami chyba
DZIĘKUJĘ! DZIĘKUJĘ! DZIĘKUJĘ!!! Jesteście kochane!
Za dobrze nie haftuję, ale postaram się zrobić kilka zaproszeń z takimi wzorami. Bo po pierwsze chciałabym, aby były oryginalne, a po drugie - żeby nie było za drogo (sami płacimy za całą imprezę).
Dziękuję za wzory . Jeśli macie jeszcze jakieś ładne z kwiatami, to też proszę. Rysunki Ty Wilsona są ładne, ale przyznam, że trochę nie pasują mi na zaproszenie. Chociaż z drugiej strony... spróbuję przerysować i zobaczyć, co z tego wyjdzie . Część zaproszeń będzie narysowana, część będzie a'la wyklejanki - co mnie najdzie i jak będzie mi się podobało .
Jak tylko będę miała je gotowe, postaram się porobić zdjęcia i wystawić tutaj .
Fanturio, w końcu Barbie wygląda jak dama
Śliczna ta lalka. Jak udało Ci się zrobić czepek? Jest wspaniały!
Masz może więcej takich ciuszków?
Jedna bardziej wspólczesną sukienke i duuuużo pomysłów