Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
po przerwie witam wszystkich bardzo serdecznie... ju? gdzie? na tym formum pisa?am o sobie, ale si? przypomn?... 33 lata, wodnik, mi?o?niczka J.A. i epoki wiktoria?skiej od bardzo d?ugiego ju? czasu... sercem i urodzeniem opolanka, zamieszkaniem - dolno?l?zaczka...
jestem lemonick. czyli cytrynka. ale w papierach mam Magdalena. gdyby nie moje imie, nie przeczyta?abym "Emancypantek". i wydaje mi si?, ?e nie ?a?owa?abym. "nami?tnych poca?unków w r?k?"
cho? jestem tutaj od dawna, dopiero ca?kiem niedawno (wybaczcie powtórzenia) zacz??am wyra?a? si? inaczej ni? przez ogl?danie zdj??.
wieku nie podam. chyba ?e... ale to by zgorszy?o starszych... dobra, mam 15. nie, nie pomyli?am si?, a wy widzicie ca?kiem dobrze. "ciekawam", czy jest tu kto? równie m?ody. a mo?e m?odszy?? to by by?o ciekawe.
moja przygoda z "romantyczn?" proz?, wiktorianizmem, regencj? i J.A. zacz??a si? od pewnej ksi??ki, któr? pokocha?am od pierwszego zdania. a by?a to "Jane Eyre". potem by?y "Wichrowe Wzgórza", a kiedy do kin wesz?a nowa wersja Dumy i Uprzedzenia, postanowi?am j? tak?e przeczyta?. cho? "czytywa?" ksi??ki z tej epoki zacz??am ju? w 3 klasie podstawówki. wiecie, Tajemniczy Ogród, Ania z Zielonego Wzgórza, W pustyni i w puszczy i wiele innych. rozpisa?am si? chyba niepotrzebnie.
dla ciekawskich: mam zielone oczy. uwielbiam czyta? (co wida?) i marzy?. moim idealnym facetem jest, oczywi?cie, pan Darcy. ale nie pogardz? kim? w stylu pana Rochestera czy innych ^^ ch?tnych do rozmowy zapraszam na moje gg xD mój nr to... haha ^^
podam w swoim czasie. je?li b?dzie tu kto? zainteresowany rozmow? ze mn?. ch?tnych nie widz? i nie s?ysz?.... trudno, jako? prze?yj?
Cze??, cze??!
Ja mam 16 lat, wi?c nie jeste? odosobniona . A Parker (nie pomyli?am nicka, prawda?) jest, o ile mnie pami?? nie myli, jeszcze m?odsza, wi?c no stres, Cytrynko
Witam wszystkich!
?atwo si? domy?le?, ze moje prawdziwe imi? to Magda. Mam 17 lat i ca?kiem przypadkiem tu trafi?am. Oczywi?cie ju? mam na jej punkcie obsesj? (?eby nie by?o na JA te?).
Mieszkam w Gliwicach (moze jest tu kto? st?d?)>
Pozdrawiam wszystkich wielbicielów JA!
A teraz musz? si? zapozna? ze stronk?
Tak Areliee nie pomyli?a? si? mam 11 lat. 8)
no to fajnie
Jeny?ciewy!!!
Jednen wyjazd i jedna awaria kompa, a tutaj tyle Nowych
Witam wszystkich!!!
Cead Mile Failte!!!
Witam wszystkich!
podczytuj? Was juz od pewnego czasu, teraz korzystam z chwilowego braku fanaberii sprz?tu i ?piesze sie przywita?
jestem z Wroc?awia, przyznawac si? od kiedy czytuj? Nasz? Autork? to chyba nie bed? jednak ?wietnie wp?ywa na moje "do?y" i to mi wystarcza
o nami?tnym ogl?daniu bonusów w postaci ekranizacji powie?ci to ju? nawet nie wspominam - nie wszyscy domownicy maj? zrozumienie dla tej fobii
ciesz? si?, ?e jest wi?cej ludzi, którym to nie przeszkadza
je?li na poczatku co? nie tak technicznie napisz? , to wybaczcie
P.S.
no i uwa?am, ?e DiU z 1995 by?a jedyna i niepowtarzalna
A ja was mo?e we Wroc?awiu odwiedz?
Nie jestem tu moderatorem i mo?e nie powinnam sie wtr?ca?, ale przez wielko?? avatara Lady Kasiek strasznie si? "rozje?d?a" forum i utrudnia to czytanie.
Ju? zmienione
A to kto tam jest z Wroc?awia bo nieunikniona staje si? wycieczka moja tam
jestem tu ju? od jakiego? czasu a nic o sobie nie napisa?am
a wiec: Justyna jestem mieszkam sobie w Rumi tuptam do ostaniej klasy liceum (matura.....aaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!)a tzn. ze mam 18 lat
od niedawna a w?a?ciwie o zobaczenia DiU2005 zainteresowa?am sie twórczo?ci? JA ci?gla szukam Darcego którego ju? znalaz?am tylko on chyba nie widzi we mnie Lizzy :cry:
nio ale có? i chyba tyle
pozdrofki dla wszytskich
aha i ciesze sie ze jestem tak po?rodku stawki;)
ani stara ani m?oda
Witam wszystkich!
Jestem joana i P&P oraz B&P pozwala?o i nadal pozwala wygramoli? sie z najg??bszego do?a psychicznego. A w styczniu by?am ju? bardzo g??boko, wtedy w?a?nie zacz??am WAS pods?uchiwa?. Dzi?ki! Mam nadziej?, ?e si? rozkr?c?. Nie wiem cholibka , jak si? wstawia te zdj?cia z boku postów. Mo?e kto? ?yczliwy poradzi?
coraz wiecej ludzi.... fajnie 8)
ale jedno pytanie... czy jest tu kto? ze ?wi?tokrzyskiego? czuj?, ?e jako jedyna z okolicy tak kocham p.Darcy'ego i Jane.... hmm...
Witam wszystkich serdecznie. Nazywam si? Magda, a poniewa? w ksi??kach J.A nie ma ?adnej bohaterki o tym pi?knym imieniu, utworzy?am nick od mojego drugiego imienia - Katarzyny. Mieszkam w ma?ym, uroczym miasteczku w woj. podkarpackim - Lubaczowie. Moje zainteresowania to historia, lubi? czyta? ksi??ki, a od niedawna szczególnie te autorstwa J.A. Mój numer gg to 7653562, jak kto? ma ochot? pogada?, to serdecznie zapraszam.
Hej!!!!!!!!!!!!!!!!
Ja te? jestem z Podkarpacia
dzi?kuj? za mi?e powitanie
lady, a z jakiego jeste? regionu?
Bo "mój" Lubaczów le?y jakie? 100 km od Przemy?la
AineNiRigani, jeste? historykiem?
W takim razie oddaj? si? pod Twoje opieku?cze skrzyd?a z ca?? moj? historyczn? wiedz? ( niewielk?, ale wci?? poszerzan?)
Witam wszystkich fanów Jane Austen 8)
Mam na imi? Anna (jak córka Lady Katarzyny ) i mam 17 lat. Kocham podró?e oraz wszelk? literatur?
witam wszystkich:)
jestem tu prawie zupelnie zielona. choc juz od jakiegos czasu okazjonalnie zagladalam na te stronke, to dopiero od niedawna mam staly dostep i chyba bede korzystac:)
mam na imie Paulina, mieszkam w centrum Polski. znajomosc z Jane Austen trwa juz od10 lat..tak, na jesieni minie nasza okragla rocznica:)
poczatkowo byla to wielka i szalona milosc:) obecnie jest to raczej spokojny zwiazek, cos na ksztalt przyjazni;)
probowalam "zarazic" moja mlodsza siostre ale jak dotad bezskutecznie.
ze lekka zazdroscia patrze na mlode forumowiczki-poprosze recepte na zarazanie mlodej dziewczyny czytaniem ksiazek:)bo jesli JA czytana na dobranoc nie podzialala...
pozdrawiam serdecznie wszystkich fanow i sympatykow:)
pu?? jej ekranizacje DiU - do m?odego pokolenia podobno lepiej trafia film ni? ksi??ka