Ogród Jane Austen

Strona poświecona Jane Austen

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#101 2006-08-30 14:39:15

AineNiRigani
Użytkownik

Re: Powitalnia :)

I co, ma isc na ?atwizn??
Chyba jednak lepiej wprowadzi? j? na fajne forum (tutaj czy Salon), niech pozna ludzi, opinie o ksi??kach zapalonych mi?o?niczek. Zawsze wtedy przychodzi refleksja - a mo?e co? w tym jest? A wtedy siega sie po pierwsz? ksi??ke (i zwykle bywa ni? DiU big_smile) i albo sie wsi?ka, albo i nie. Je?li nie - to znaczy, ?e przypadek jest beznadziejny...

Nawet kojot na kamieniu mo?e dosta? wilka...
http://swiataine.blogspot.com/

#102 2006-08-30 15:24:08

kitty
Użytkownik

Dla cz?owieka nieznaj?cego twórczo?ci JA takie forum to raczej czarna magia.
Ale ka?dy pomys? jest dobry, aby kogo? zach?ci? do ksi??ek Jane Austen. Zale?y to równie? od wieku. Je?eli ta siostra jest m?oda, to szczerze zach?cam do filmów. Moja przygoda z DiU zacz??a si? w?a?nie od serialu 1995. Dlatego na podstawie w?asnego do?wiadczenia zach?cam do spróbowania tej metody.

#103 2006-08-30 15:48:27

AineNiRigani
Użytkownik

Na tym forum, czy w Salonie gadamy na tak rózne tematy, ?e nie ma mo?liwo?ci pogubienia si? (najlepszy dowód - na Salonie s? dziewczyny, które kompletnie nie maj? poj?cia co to jest N&S, czyli niejako przewodnia ksi??ka forum i tworzonej strony, a bez najmniejszych problemów rozmawiaj? i dyskutuj?). Zreszt? takie niedomówienia moga stanowi? równie? ?wietn? zach?t? i nawet mo?e lepsz? ni? film. Nie ka?dy lubi takie filmy i gdybym mia?a opisywa? w?asny przyk?ad, to P&P 95 wynudzi?a mnie przera?liwie i na d?ugie 13 lat zniech?ci?a mnie do twórczo?ci Jane.
Wi?c nie ma regu?y.

#104 2006-08-30 16:27:10

kitty
Użytkownik

czyli warto wypróbowa? wszystkie sposoby big_smile
dla ka?dego dobre co innego

#105 2006-08-30 20:34:42

Ulka
Użytkownik

dzieki:)moze kiedys siostra sie jeszcze zreformuje
"Emme" obejrzala w dwoch wersjach, przy czym zachwycila ja bardziej wersja z Gwyneth Paltrow, ktora widziala juz pare razy, czyli nie jest zle:)
D&U probowalam jej czytac! doszlysmy do 1/3....okropna ma siostre, prawda?wink a ma juz 16lat
ale bede jeszcze nad nia pracowac
pozdrowionka

"cierpliwo?? - spokój ?e przecie? si? stanie"
(Ks. J. Twardowski)

#106 2006-08-30 22:31:39

caroline
Użytkownik

Nic na si??, do Jane przy pierwszym podej?ciu trzeba mie? odpowiednie nastawienie, to nie artykul w gazecie, powoli wsi?ka si? w ten ?wiat specyficznego humoru i perypetiów bohaterów prowincjonalnej Anglii. DiU oczywi?cie zasysa, bo najwi?cej si? w tej powie?ci dzieje. Ja na przyk?ad "Emm?" na pocz?tku rzuci?am w k?t, wnerwia?y mnie te dyskusje o pasztetach, jab?akch i kalamburowe przepychanki z pastorem, a potem mi si? spodoba?o. Filmy to dobry pomys?.
Nie namawia?abym na si??, bo b?dzie jak z lektur? - zniech?ci si?!

Witamy na forum Angel i Ulu! big_smile

#107 2006-08-31 18:16:07

Anna
Użytkownik

Witam <grzecznie dyga>! Powie?ci Jane Austen odky?am ju? do?? dawno, zakocha?am si? bardzo... smile NA forum odwa?y?am si? dopiero teraz i choc jest chyba najm?odsza (wiem ?e to juz by? temat poruszany, przez Katarzyn?, moge ci? pocieszy? jestem m?odsza i od siostry Ulki te? smile to wydaje mi si?, ?e mog? mie? co? ciekawego do powiedzenia... :oops: Na razie jeszcze si? rumieni?, ale mam nadziej?, ?e przyjmiecie mnie ciep?o, ja przynajmniej tak si? witam (chocia? wieje mi po nogach)! Pozdrawiam!

#108 2006-08-31 18:29:08

AineNiRigani
Użytkownik

Cead Mile Failte Aniu

#109 2006-09-01 11:20:57

elbereth
Użytkownik

Witam serdecznie! smile

A odno?nie m?odo?ci - do tej pory najm?odsza by?a chyba Parker:

(...) mam 11 lat. 8)

?ona: Dlaczego zostawi?e? mnie sam?? Wida? kochasz swojego przyjaciela bardziej ode mnie...
M??: Ale? sk?d! Gdyby?cie oboje ton?li w rzece, ratowa?bym Ciebie!
?ona: Naprawd??
M??: Oczywi?cie! Jeste? dwa razy l?ejsza! big_smile

#110 2006-09-01 11:47:30

Marija
Użytkownik

Witam serdecznie! smile

A odno?nie m?odo?ci - do tej pory najm?odsza by?a chyba Parker:

(...) mam 11 lat. 8)

Jakby co - mog? adoptowa? lol

#111 2006-09-01 16:02:11

Angel
Użytkownik

Ja na szcz?scie ju? nied?ugo b?d? pe?noletnia big_smile

Angels falls down first...

#112 2006-09-04 10:05:42

gullviva
Użytkownik

witam i ja smile
ja tutaj co prawda bywam ...ale tylko w czasami ..a zwlaszcza kiedy wracam do moich ulubionych ksiazek ....czyt: Dumy i uprzdzenia i innych ksiazek JA wink

pozdrawiam wszysrkich serdecznie big_smile big_smile big_smile

[img]http://img234.imageshack.us/img234/1175/7777dp2.jpg[/img]
Pozdrawiam serdecznie smile

#113 2006-09-05 20:42:05

lemonick
Użytkownik

kolejnosc jest chyba taka- parker(11), ja(15;) )
zalezy ile masz lat. Anno wink jesli jestes mlodsza ode mnie, to fajnie. nie b?d? si? czu?a wyobcowana/odrzucana/ignorowana z powodu mojego wieku (m?odsi= g?upsi, nudniejsi i mniej do?wiadczeni. precz z utartymi przekonaniami! jestem m?drzejsza od mojej starszej siostry!!smile )

-Co to jest prawdziwe JA? (...)
-To kim jeste?, a nie to, co z Ciebie zrobiono.
Paulo Coelho

#114 2006-09-06 08:13:16

Marija
Użytkownik

Ale?!!! Nie zauwa?y?am, ?eby kto? tu by? ignorowany z racji wieku. Pe?ne równouprawnienie dla wszystkich grup wiekowo-do?wiadczeniowych lol I mysl?, ?e jest to bardzo ciekawe do?wiadczenie: ?e i ci, co maja po 15 lat, i ci, co czterdziechy dobijaj? wink , mog? dyskutowa? i ?mia? si? na tym samym forum. No i np. Parker (moja córka nied?ugo b?dzie mia?a tyle lat...) zdob?dzie nowe, zaskakuj?ce j? sam? spojrzenie na stare zgredy, co to nie tylko sztorcuj? m?odzie? szkoln?, ale s? w stanie wzrusza? si? tymi samymi lekturami big_smile

#115 2006-09-09 21:56:20

lemonick
Użytkownik

tutaj nie, ale w innych miejscach... ignorowanie kogos z racji wiemku zdarza sie wszedzie- nawet w szkole. przykladem moze byc moja szkola- mlodsi nie moga wchodzic do "Sali TOrtur", czyt. "pokoju nauczycielskiego" bo od razu zostaja wyrzuceni/wygonieni. poprostu magia....

-Co to jest prawdziwe JA? (...)
-To kim jeste?, a nie to, co z Ciebie zrobiono.
Paulo Coelho

#116 2006-09-14 11:11:19

Balbina
Użytkownik

Witam serdecznie i k?aniam si? nisko , od jakiego? czsu próbowa?am si? tu dosta? i nareszcie mnie wpu?cilo. Jestem Ma?gorzata za chwil? stuknie mi 40-tka. Jane Austen uwielbiam odk?d ogl?dn??am "Dum? i Uprzedzenie" 1983. Poznaj? równie? N&S dzi?ki Salonowi. Nie jestem zbyt rozmowna, ale uwielbiam czyta? i widz? ?e b?d? mia?a tu co robi? lol

szalej?ca czterdziestka

#117 2006-09-14 12:06:54

Marija
Użytkownik

Witaj ach witaj, kole?anko w s?usznym wieku! Bo juz zaczyna?am czuc si? dziwnie w tak m?odym gronie.... :oops:

#118 2006-09-22 16:29:45

Jeanne
Użytkownik

Ale? Marijo, pomy?l jak to mi?o mie? takie wirtualne córeczki i synków! lol Ja dawno tu nie by?am.....ale Forum N&S mnie znu?y?o i dlatego wracam tutaj. Mam nadziej?, ?e przyjmiecie grzesznika z powrotem. :oops:

"Lasy by?y doko?a. I po?ó?k?e li?cie
Jak blade meteory przez pó?mrok spada?y."

[img]http://img232.imageshack.us/img232/821/kjykpa8.jpg[/img]

#119 2006-09-22 17:54:17

Vasco
Administrator

Zosta?o Ci wybaczone smile

Ale na powa?nie, to ja tam do forum N&S nic nie mam. Odwrotnie chyba te? wink A je?eli kto? ma do mnie ?al, ?e ratowa?em JA.pl to trudno, nic nie poradze.

#120 2006-09-22 18:05:14

Katarzyna
Użytkownik

?al big_smile big_smile big_smile

#121 2006-09-22 19:20:00

Jeanne
Użytkownik

Hehe, Vasco przez du?e ?. wink Jak kto? móg?by mie? ?al? Jedyna taka strona w Polsce i mie? ?al? :twisted: Akurat.

"Lasy by?y doko?a. I po?ó?k?e li?cie
Jak blade meteory przez pó?mrok spada?y."

[img]http://img232.imageshack.us/img232/821/kjykpa8.jpg[/img]

#122 2006-09-22 21:00:35

AineNiRigani
Użytkownik

hmm, jestem i tu i tu. Bo mo?na bez najmniejszego problemu big_smile
Ale z tym ?alem o ratowanie forum to mnie zaskoczy?e? Vasco. Nie spotka?am si? z tak? opini?. A ju? na pewno by?am t? osob?, która bardzo si? ucieszy?a, ?e JA zosta?a uratowana.

#123 2006-09-23 00:34:03

angelo
Użytkownik

?al! 8O Nie bardzo wiem o co chodzi.
Ja sie bardzo ciesze ze forum istnieje i ta stronka. Pamietam ten dzien jak tu dotarlam pierwszy raz to az fikalam z radosci, ze nie jestem sama na swiecie
i tyle bratnich dusz tu sie znajduje. big_smile

#124 2006-09-23 09:27:57

Vasco
Administrator

Mo?e niepotrzebnie do tego wróci?em. Gdy pisa?em na N&S o tym, ?e b?d? si? opiekowa? JA.pl, to mia?em wra?enie, ?e cze?? osób przenios?a na mnie swój ?al do Kazika. Jakbym to ja by? winien sytuacji. Niestety, nie mog? tego cytowa?, bo w?tek jest skasowny. Z czasem to prawie u wszystkich zanik?o, ale i tak robi mi si? g?upio, jak nieraz przeczytam, ?e kto? jest "fajny", bo woli N&S od JA. Pewnie, ?e jest fajny, ale jak mo?na to inaczej odczyta?? Mo?e zbyt osobi?cie to bior?...

Aine: Ty jeste? ostatni? osob?, o której bym to pomy?la? wink

#125 2006-09-23 11:01:45

AineNiRigani
Użytkownik

W zasadzie nie mog? mówi? za wszystkich, ale patrz?c obiektywnie na ogóln? atmosfer?, mo?e i tak by?o. Có?, dziewczyny poczu?y si? bardzo dotkni?te zachowaniem Kazika i nie ma co im si? dziwi?. W?a?nie to by?o przyczyn? tego ?alu, a nie fakt, ?e uratowa?e? stron?.
Nie do ko?ca rozumiem te? zdanie z"fajno?cia", tzn czy chodzi o filmy, czy o strony. Bo w zasadzie filmy ogl?damy te same i pani Gaskell jest stawiana na równi z Jane, a przypadku stron, to nawet je?li co? takiego mia?o miejsce, to zdecydowanie by?o odosobnionym przypadkiem. A wiem, ?e czesto tutaj kukaj? big_smile
B?d? broni? zarówno Dam, jak i przysz?ych ogrodników w?asn? pierwsia. W ko?cu oba fora to mój drugi dom, a forumowicze, to druga rodzina big_smile

Stopka forum