Strona po¶wiecona Jane Austen
Nie jeste¶ zalogowany.
W ktorym dziele Austen pisze cos o modzie?
pozdrawiam
Chyba w kazdej z ksiazek mozna cos znalezc, ale jakos najbardziej nasuwa mi sie Opactwo i Perswazje.
O modzie najwięcej wzmianek jest chyba w jej listach do siostry. Z powieści to chyba w Opactwie.
a w ktorych listach dokladnie, kiedy napisane? jesli macie cytaty z ksiazek badz listow prosze o wrzucenie i dziekuje bardzo!!
Ja mam akurat egzemplarz "Listów wybranych 1796-1817" z wydawnictwa Prószyński 1998 rok (wybór R.W. Chapmana). Trudno podać mi dokładny list, a tym bardziej zebrać cytaty, bo w prawie każdym jest jakaś drobna wzmianka, a to o jedwabnych pończochach, na które JA nie stać, to o różowym perskim jedwabiu, to o białym surducie, który był nie modny, to o jej prześlicznym czarnym czepeczku. To nie są typowe opisy strojów, jak z podręcznika dla krawcowych. Czasem to tylko jedno słowo, czy zdanie, a czasem dłuższy komentarz własnego lub czyjegoś wyglądu.
a poza tym - ta pozycja jest dosc powszechna i latwo dostepna w bibliotekach. Jk84 bardzo chetnie Ci pomozemy, damy wedke, ale nie rybkÄ™...
o bony! zobaczcie co znalazÅ‚am, prawie spadÅ‚am z krzesÅ‚a http://www.stardoll.com/pl/dolls/276/Pr … udice.html
Delile to świetne! Wybrałam białą suknię (bez czepeczka) dla jen, a dla colina czarny surdut: )
Fantastyczne!! Przypomniały mi się moje papierowe laleczki!!!