Strona po¶wiecona Jane Austen
Nie jeste¶ zalogowany.
Hej, jestem tu nowa, ale epoka Regencji i książkami Austen pasjonuje się nie od dziś. Chętnie wybiorę się na taki zlot, tym bardziej, że będzie on w Krakowie.
Jak na razie widzę, że przygotowania do zlotu trochę zamarły. Mam nadzieję, że wciąż plan istnieje.
Ja chcialam powiedziec, ze w piatek biore sie za szycie kiecki
o.o Kurka wodna! Faktycznie trzeba by powoli zacząć myśleć, bo w tym roku to już mosowo trzeba mieć
Ja sobie zamowilam wykroj (ten ktory Dorfi zamieszczala), ale juz do zszycia przelece sie do krawcowej (te bordowa. Zloto-czekoladowa uszyje sama )
To ja może zacznę od poszukiwania krawca/krawcowej, który/która podejmie się takiej roboty. Wszystkie mi znane to tylko skracają, zwężają albo obszywają...
a moze sprobowalabys najpierw od tego wykroju z Burdy? On jest naprawde niedrogi (11 zl+przesylka). Jesli samodzielnie zrobisz wzor i skroisz odpowiednio dodajac na bokach, to krawcowa za samo szycie wezmie napewno mniej...
.......
.......
.......
Jak na razie skrołam jedną rzecz - poszewkę na poduszkę. Tak więc nie wiem, czy na pewno chciałabyś zobaczyć sukienkę, którą miałabym samodzielnie skroić
ja skroiłam kamizelke. W zasadzie leżałaby idealnie gdybym miała garba - ale i tak sie nie zniechecam...
Racja, wykroj Dorfi! Juz sie moge na niego skusic. Mam co prawda dwie sukienki "z epoki", ale ta moja czarna sie rozlazi (za stary material), a zielona jest za mala w biuscie i mi zjezdza na ramionach, wiec niewygodnie sie ja nosi. Musze miec cos nowego. Aine, pokaz prosze fotke tego materialu na zaslonke, prosze?
.....
To się załamałam. Keszcze ani materiału, ani pomysłu na kiecę nie mam, a na dodatek już na 100% sama nawet wykroju nie zrobię. A do jakiejś krawcowej to nie będę mogła się udać wcześniej niż pod koniec czerwca.
CoÅ› w czarnych barwach widzÄ™ tÄ™ swojÄ… sukienkÄ™....
Dione, ja wlasnie zakupilam sobie wykroj, ten sam, ktory ma Dorfi. Napisz mi prosze swoje wymiary, to jak tylko go dostane to przerysuje Ci i wysle. Skoczysz do jakiegos sklepu po material i tylko do krawcowej oddasz, to prosta sukienka, nie powinna byc droga.
Tak swoja droga, mam nadzieje, ze ten zlot 12-13 lipca bedzie, co? Bo ja juz sobie planuje, maz juz powiadomiony, na dniach bede dzwonic do kolegi, u ktorego chce sie zatrzymac . Czyli na 90% (zatrzymac nas moze choroba - oby nie ) bedziemy . Ale tez nie chce jechac do Kraka tylko po to, zeby sobie samej polazic po miescie -_-'. To ktos sie jeszcze wybiera?
BTW, a w jakich strojach kiedys dzieci chodzily? Bo Ize tez wypadaloby przebrac, ale totalnie nie wiem w co O_O
Loanko ja się wybieram. Mam nadzieję, że mąż zostanie z dziećmi, tylko nie wiem na jak długo. A Izę ubierz normalnie. Nie będziesz jej chyba męczyć sukienką z epoki? Zresztą jeszcze epokowy wózek musiałabyś mieć
Loanko wystarczy, że Izie dopniesz jakąś koronkę i będzie jak znalazł. Śliczny dziecięcy ciuszek to widać w Emmie z Kate B.
A co do wymiarów.... a które trzeba zmierzyć? Dam się studentom na zaliczeniu praktycznym pomierzyć Bo mi ciągle kilka szmundzi poprawki nie zaliczyło I znowu trzeba wszystko przygotowywać....
Ostatnio edytowany przez Dione (2009-05-29 22:26:56)
Dione najważniejszy obwód biustu i pod biustem, bo niżej to ona luźna jest
No i długość sukienki ma się rozumieć
Chetnie bym wziela udzial w takim zlocie ale niestety w Krakowie bede dopiero w sierpniu na Festiwalu i warsztatach. Zazdroszcze wam troche.
....
To na kiedy plan zjazdu w Krakowie? 11-12 lipca?? Jeszcze nie jestem pewna czy dojadę. Wszystko będzie zależało od mojej ręki. Na razie jeszcze jest nie do końca sprawna i trochę boję się podróżować z bagażem. Poza tym wciąż nie wiem, czy mi się zjazd nie zbiegnie z terminami rehabilitacji (i tak mam szczęście, że do końca lipca powinnam skończyć wszystkie zabiegi). Ale sukienkę niestety chyba sobie muszę darować. I to nie tylko dlatego, że nie zdążę, ale głównie dlatego, że mam problem z ubieraniem pewnych ciuchów.
A tak poza tym, czy jakbym jednak dojachała, to można się uśmiechnąć do Krakowianek o nocleg?
No, nareszcie jakis glos .
Dziewczyny i panowie, dajcie znac, czy jedziecie, bo bez sensu robic zjazd bez ludzi. Data zostala ustalona na 11-12 lipca. Na razie z wiadomych osob, ktore chca jechac mamy:
Loana, Elbereth, moze Dione, i z racji bliskosci Dorfi i Aine. Ktos sie jeszcze pisze? moze powiadomic osoby z rozowego forum?
Chce namowic brata, zeby ze mna jechal, bo bedzie wtedy wiecej miejsca w aucie i mozna bedzie kogos jeszcze zabrac .
I jak, ktos jeszcze jedzie? Bo jesli nie, to przyznam, ze chyba zrezygnuje z wyjazdu -_-' nie bede sie pchac tyle km z malym dzieckiem, zeby spotkac osoby mieszkajace w Krakowie i okolicach tylko.
Moze jakis inny termin pasuje wiekszej ilosci osob?
Inne miejsce? Dziewczyny na Halsztuku proponuja okolice Poznania.
Ja niestety, nie dotrÄ™
Ja już też wiem, że na 100% nie dotrę. Do poniedziałku muszę być na miejscu bo mam pilnego ucznia i głową odpowiadam za "ogród" szefostwa łapa też mnie jeszcze boli i rehabilitacja wciaż trwa. Pozdrawiam więc wszystkich, którym uda się dotrzeć i mam nadzieję, ze zobaczymy się następnym razem.
W takim razie, z wielkim żalem, jesteśmy zmuszone przełożyć spotkanie na inny termin i, być może, w inne miejsce. Jakieś propozycje?
Jako że najaktywniejsze w tematyce spotkaniowej były wrocławianki, to cóż... może znów stolica Dolnego Śląska? Wrocław zawsze wita wszystkich z otwartymi ramionami, oferując darmowe miejsce do spania i szeroki wybór rozrywek wszelakich. Albo może ten halsztukowy Poznań? Dajcie proszę znać, jaki termin i miejsce byłyby dogodniejsze.
Ostatnio edytowany przez elbereth (2009-07-07 19:56:44)
Dla szukających inspiracji w tworzeniu dodatków do kreacji:)
www.muzeum.krakow.pl/NewsItem.107.0.html?&tx_ttnews[tt_news]=1991&tx_ttnews[backPid]=147&cHash=6e2e0ed5ab
Nie chce się ładnie wpisać link, ale po skopiowaniu i wklejeniu do wyszukiwarki działa!
Ostatnio edytowany przez in_ka (2009-07-07 21:02:12)
Tak jak napisala El, przekladamy spotkanie. To co, moze jakis nowy termin i nowa lolalizacja?
In-ka - super wystawa, szkoda, ze nie moglam jej zwiedzic
Też jeszcze nie byłam, ale wystawa jest do 8 listopada, więc jeszcze zdążę