Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Literatura na ekranie
Planete 19:45 Serial dokumentalny
!!! JEDEN ODCINEK B?DZIE PO?WI?CONY TWóRCZO?CI JANE AUSTEN, A KONKRETNIE JEJ POWIE?CI "ROZWA?A I ROMANTYCZNA"!!!
Fragment artyku?u z Gazety Wyborczej:
"Mole ksi??kowe narzekaj?ce na brak dobrych programów o ksi??kach i literaturze b?d? w siódmym niebie. W Planete startuje dokumentalny cykl "Literatura na ekranie" o gwiazdach literatury i ich najwa?niejszych dzie?ach. Okre?lenie "gwiazdy" jest jak najbardziej na miejscu - re?yser Trevor Alberts wybra? autorów i ich ksi??ki wed?ug niecodziennego klucza: decydowa? sukces ekranizacji. W trzynastu odcinkach poznamy twórczos? m.in.: Stephena Kinga,Jane Austen, Philipa K. Dicka, Jamesa Barrie'ego, Joanne Rowling i Williamema Szekspira.
Serial jest nie tylko zbiorem anegdot - to przedsi?wzi?cie ambitne: przegl?d tego, czym karmi si? od pó?wiecza popkultura, i co kszta?tuje ?wiadomo?? milionów jej konsumentów. Przy okazji dokumenty pokazuj? wielki triumf literatury, która - wydawa?oby si? zdetronizowana i skazana na wegetacj? gdzie? w inteligenckiej niszy - nadal okazuje si? niezast?piona, dostarczaj?c uniwersalnych tematów i wzrusze?, jakich nie potrafi wygenerowa? ?aden zawodowy scenarzysta kieruj?cy si? badaniami u?rednionych gustów."
Niestety sama nie posiadam Planete, ale podam jakie odcinki b?d? w najbli?szym czasie (Mo?e mi kto? nagra?
zawsze o 19:45
25.04.2007 ?roda - Literatura na ekranie William Szekspir Books into Films
26.04.2007 czwartek - Literatura na ekranie W szpiegowskiej sieci Books into Films
27.04.2007 pi?tek - Literatura na ekranie Tom Clancy Books into Films
30.04.2007 poniedzia?ek - Literatura na ekranie Klasyka dzieci?ca Books into Films
01.05.2007 wtorek - Literatura na ekranie Szok przysz?o?ci Books into Films
Nied?ugo zamieszcz?, tytu?y i daty kolejnych odcinków.
Pozdrwienia!!!
Nareszcie co? normalnego w TV leci... po tylu latach . A ja nie mam w ogóle telewizji ani telewizora
i nici z ogl?dania.
Plisss!!! Niech kto? nagra!!!
Jak bym ju? nagra?a, to niestety na kaset? VHS, bardziej zaawansowana technologicznie nie jestem. Tylko mog? zapomnie?, na 90 %
Namówi?am dzisiaj koleg?, który zaopatrzony jest w odpowiedni sprz?t (nagrywarka DVD) i ma dost?p do Planete, na nagranie dzisiejszego odcinka B?d? mu jeszcze natr?tnie przypomina? o tym dzisiaj i mo?e si? uda
W sumie to nie wiem, nagrywa? wszystkie odcinki? Jak uwa?acie?
Wszystkie jak moze, co? Bo w sumie jak nareszcie wydano taki intelogentny program, to warto go zobaczyc .
Ucaluj kolege ode mnie, jak bedzie tak mily i nagra .
A jak nie nagra to co mu zrobimy:)??
Mo?e niech on nas poca?uje?
Eeeee, nie bedziemy takie
AineNiRigani napisał:
Mo?e niech on nas poca?uje?
Eeeee, nie bedziemy takie
mia?a by? kara, nie nagroda!
no nie poda?am miejsca gdzie ma nas poca?owa?. Tak czy inaczej - to my nagrod? - czy za?atwi, czy nie