Strona poświecona Jane Austen
Nie jesteś zalogowany.
Dzi? rano (o 5:45 ) TVP zacz??o wy?wietla? Dum? i uprzedzenie (1995). Jutro drugi odcinek. Kolejne w nast?pne soboty i niedziele.
PS. A w ogóle dlaczego ten w?tek ucich??
O KTÓREJ???
Jakiego czasu?
zakonczyli z Bleak House, to teraz leca z P&P - o tej samej poganskiej godzinie.
Dzi?, o co najmniej niestosownej godzinie 5.40 rano, TVP1 zacz??a wy?wietla? po raz kolejny (i po raz kolejny o takiej porze) serial "Czasy, w których przys??o nam ?y?". W?a?ciwie mam wra?enie, ?e wy?wietlaj? ten seria? na okr?g?o , bo co jaki? czas uda mi si? obudzi? o tej porze i trafi? na który? z odcinków, za to nigdy nie uda?o mi si? obejrze? ca?o?ci.
E.
Bez zwi?zku z Jane Austen, ale nadal kostiumowo - za tydzie? we wtorek (21. lipca) na TVP2 o godz. 20.55 b?dzie pierwsza (z dwóch) cz??? serialu BBC "Daniel Deronda".
W obsadzie wielu "austenowskich" aktorów - Romola Garai (nowa Emm?), Greta Scacchi (pani Weston z "Emmy" z GP oraz Cassandra Austen z "Miss Austen Regrets"), Hugh Bonneville (równie? "Miss Austen regrets", oraz MP Rozemy), David Bamber (pan Collins '95), Hugh Dancy ("Klub mi?o?ników Jane Austen"), Jodhi May (pani Weston z nowej Emmy z Romol?), Amanda Root (Anne z "Perswazji" '95).
Polecam wszystkim, bo moim zdaniem serial jest absolutnie wspania?y (cho? nie w austenowskim stylu ).
Ogl?da?am wczoraj Daniela... - dzi?ki za polecenie, Akaterine. Pi?kne zdj?cia (turniej ?uczniczy czy dzielnica ?ydowska!), bdb aktorzy (Romola b. fajna). Jako? zewsz?d otacza mnie Jerzyk Eliot, której na studiach nie znosi?am - ostatnio s?ucha?am podcastu na BBC o niej, i teraz DD. A? posz?am i po?yczy?am Middlemarch z biblioteki
Middlemarch jest bardzo fajne (i serial BBC równie? nakr?ci?o ), ale ju? innej przet?umaczonej ksi??ki (M?yn nad Floss?? Lub jako? tak) nie da?am rady. Daniela próbowa?am czyta? w oryginale i da?am rad? po?ow?. Z pewno?ci? nie jest to styl tak lekki jak Austen, a szkoda.
A Romola w DD to dla mnie mistrzostwo, nie mog? si? na ni? napatrze? w tym filmie. I w ogóle lubi? posta? Gwendolen i czasami mam wra?enie, ?e jako jedyna j? lubi? .
Akaterine napisał:
Middlemarch jest bardzo fajne (i serial BBC równie? nakr?ci?o
), ale ju? innej przet?umaczonej ksi??ki (M?yn nad Floss?? Lub jako? tak) nie da?am rady.
O, taaak. To w?a?nie to by?o nasz? obowi?zkow? lektur? na 1szym roku. Prawie przez okno wyrzuci?am, a potem spyta?am si? prowadz?cej, czemu autorka cierpi na schizofreni? wzgl?dem g?ównej bohaterki - to j? krytykuje, to zach?ca "dalej Maggie, ?mia?o!".
Akaterine napisał:
A Romola w DD to dla mnie mistrzostwo, nie mog? si? na ni? napatrze? w tym filmie. I w ogóle lubi? posta? Gwendolen i czasami mam wra?enie, ?e jako jedyna j? lubi?
.
Ona wydaje mi si? troch? tak? postaci?, jak - w mniejszym stopniu - Emma Woodhouse czy - w stopniu wi?kszym - Scarlett O'Hara (nie Becky Sharp, bo ona - imho - w ksi??ce Thackeraya jest zdecydowanie negatywna), która b?dzie wzbudza? kontrowersje, ale zarazem autor (i potem niejeden widz) ma do niej s?abo??. A Romola rzeczywi?cie po prostu jest Gwendolyn; widzia?am j? w Pokucie, Inside I'm Dancing i przelotem w Scoop, ale tu b?yszczy (i wygl?da b. ?adnie). IMHO b?dzie dobr? Emm?.
Te? uwa?am, ?e Becky Sharp w ksi??ce jest negatywna, mimo ?e autor w zasadzie jej tak nie przedstawia, w sensie ?e nie wmawia czytelnikowi, ?e Becky jest z?a (a przynajmniej tak to pami?tam... Ksi??k? czyta?am kilka lat temu). W filmie z 2004 roku z Reese Whiterspoon Becky jest przedstawiona zbyt pozytywnie; w serialu BBC jest bardziej skomplikowana - charakterologicznie jest bliska ksi??ce, ale aktorka gra j? tak uroczo, ?e po prostu nie da si? nie lubi?. Ale w sumie Becky robi?a takie wra?enie na ludziach, wi?c czemu jako posta? filmowa nie mo?e robi? takiego wra?enia na widzach?
I te? mi si? wydaje, ?e Emma Romoli b?dzie dobra. W ogóle ona pasuje do tego typu postaci (i lubi je gra?, czyta?am w jednym wywiadzie). Tego typu rol? gra równie? w filmie "Angel", te? bardzo polecam.
A widzia?a? trailer do Emmy? Da?am linka w odpowiednim temacie w dziale "Inne powie?ci".
Tak, Becky jest w ksi??ce zdecydowanie negatywna, bez przemów dydaktycznych, po prostu: jest wredna, bez skrupu?ów, i ju?, i tak j? odebra?am. Ciekawe, ?e wcze?niej, zanim przeczyta?am ksi??k?, z jakich? opracowa? i wzmianek intertekstualnych wyobra?a?am sobie jednak nieco bardziej sympatyczn? posta?. A to ca?kowite przeciwie?stwo Amelii, której - paradoksalnie? - si? te? nie lubi, bo taka "mi?gwa" (w?a?nie sobie przypomnia?am, ?e to w wersji '04 przecie? te? Romola!). W filmie by?a Miry Nair Becky by?a zdecydowanie zbyt wybielona, serialu nie widzia?am.
Trailer Emmy przegapi?am - zaraz id? ogl?da?
Ja bardzo sie ciesze na Emme z Romola. Byl czas, ze jej bardzo nie lubialam, juz sama nie pamietam dlaczego. Teraz po obejrzeniu jej w tylu swietnych rolach stwierdzam, ze poradzi sobie z kazda, a Emma jest wymarzona dla niej. przypomnijcie mi, kto bedzie gral Knightleya?
Jonny Lee Miller. Dla mnie znany g?ównie jako haker (i przy okazji by?y Angeliny Jolie ) oraz Edmund z MP Rozemy.
aaa. Vampire Splayer
Nie wiem, co o nim myslec w tej roli, wiec poczekam na film i dopiero wtedy zaczne
Dzi? o 20.05 w telewizji KULTURA jest dwugodzinny film z lat 70- tych o siostrach Bronte.