Ogród Jane Austen

Strona poświecona Jane Austen

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

#76 2009-01-17 13:56:10

Vasco
Administrator

Re: Nowo?ci w TV

Dzi? rano (o 5:45 wink) TVP zacz??o wy?wietla? Dum? i uprzedzenie (1995). Jutro drugi odcinek. Kolejne w nast?pne soboty i niedziele.

PS. A w ogóle dlaczego ten w?tek ucich?? wink

#77 2009-01-17 21:26:08

Ulka
Użytkownik

O KTÓREJ???
Jakiego czasu?

"cierpliwo?? - spokój ?e przecie? si? stanie"
(Ks. J. Twardowski)

#78 2009-01-18 00:49:20

AineNiRigani
Użytkownik

zakonczyli z Bleak House, to teraz leca z P&P - o tej samej poganskiej godzinie.

Nawet kojot na kamieniu mo?e dosta? wilka...
http://swiataine.blogspot.com/

#79 2009-04-12 21:17:14

Elentari
Użytkownik

Dzi?, o co najmniej niestosownej godzinie 5.40 rano, TVP1 zacz??a wy?wietla? po raz kolejny (i po raz kolejny o takiej porze) serial "Czasy, w których przys??o nam ?y?". W?a?ciwie mam wra?enie, ?e wy?wietlaj? ten seria? na okr?g?o wink, bo co jaki? czas uda mi si? obudzi? o tej porze i trafi? na który? z odcinków, za to nigdy nie uda?o mi si? obejrze? ca?o?ci.

E.

#80 2009-07-13 19:53:21

Akaterine
Administrator

Bez zwi?zku z Jane Austen, ale nadal kostiumowo - za tydzie? we wtorek (21. lipca) na TVP2 o godz. 20.55 b?dzie pierwsza (z dwóch) cz??? serialu BBC "Daniel Deronda".

W obsadzie wielu "austenowskich" aktorów - Romola Garai (nowa Emm?), Greta Scacchi (pani Weston z "Emmy" z GP oraz Cassandra Austen z "Miss Austen Regrets"), Hugh Bonneville (równie? "Miss Austen regrets", oraz MP Rozemy), David Bamber (pan Collins '95), Hugh Dancy ("Klub mi?o?ników Jane Austen"), Jodhi May (pani Weston z nowej Emmy z Romol?), Amanda Root (Anne z "Perswazji" '95).
Polecam wszystkim, bo moim zdaniem serial jest absolutnie wspania?y (cho? nie w austenowskim stylu wink).

"The more I know of the world, the more am I convinced that I shall never see a man whom I can really love."

#81 2009-07-22 09:01:38

ptasia
Użytkownik

Ogl?da?am wczoraj Daniela... - dzi?ki za polecenie, Akaterine. Pi?kne zdj?cia (turniej ?uczniczy czy dzielnica ?ydowska!), bdb aktorzy (Romola b. fajna). Jako? zewsz?d otacza mnie Jerzyk Eliot, której na studiach nie znosi?am - ostatnio s?ucha?am podcastu na BBC o niej, i teraz DD. A? posz?am i po?yczy?am Middlemarch z biblioteki wink

I meant something less mournful, dearest...
Co? nieco?

#82 2009-07-22 09:50:38

Akaterine
Administrator

Middlemarch jest bardzo fajne (i serial BBC równie? nakr?ci?o big_smile), ale ju? innej przet?umaczonej ksi??ki (M?yn nad Floss?? Lub jako? tak) nie da?am rady. Daniela próbowa?am czyta? w oryginale i da?am rad? po?ow?. Z pewno?ci? nie jest to styl tak lekki jak Austen, a szkoda.

A Romola w DD to dla mnie mistrzostwo, nie mog? si? na ni? napatrze? w tym filmie. I w ogóle lubi? posta? Gwendolen i czasami mam wra?enie, ?e jako jedyna j? lubi? wink.

"The more I know of the world, the more am I convinced that I shall never see a man whom I can really love."

#83 2009-07-22 18:38:48

ptasia
Użytkownik

Akaterine napisał:

Middlemarch jest bardzo fajne (i serial BBC równie? nakr?ci?o big_smile), ale ju? innej przet?umaczonej ksi??ki (M?yn nad Floss?? Lub jako? tak) nie da?am rady.

O, taaak. To w?a?nie to by?o nasz? obowi?zkow? lektur? na 1szym roku. Prawie przez okno wyrzuci?am, a potem spyta?am si? prowadz?cej, czemu autorka cierpi na schizofreni? wzgl?dem g?ównej bohaterki - to j? krytykuje, to zach?ca "dalej Maggie, ?mia?o!".

Akaterine napisał:

A Romola w DD to dla mnie mistrzostwo, nie mog? si? na ni? napatrze? w tym filmie. I w ogóle lubi? posta? Gwendolen i czasami mam wra?enie, ?e jako jedyna j? lubi? wink.

Ona wydaje mi si? troch? tak? postaci?, jak - w mniejszym stopniu - Emma Woodhouse czy - w stopniu wi?kszym - Scarlett O'Hara (nie Becky Sharp, bo ona - imho - w ksi??ce Thackeraya jest zdecydowanie negatywna), która b?dzie wzbudza? kontrowersje, ale zarazem autor (i potem niejeden widz) ma do niej s?abo??. A Romola rzeczywi?cie po prostu jest Gwendolyn; widzia?am j? w Pokucie, Inside I'm Dancing i przelotem w Scoop, ale tu b?yszczy (i wygl?da b. ?adnie). IMHO b?dzie dobr? Emm?.

Co? nieco?

#84 2009-07-22 19:51:30

Akaterine
Administrator

Te? uwa?am, ?e Becky Sharp w ksi??ce jest negatywna, mimo ?e autor w zasadzie jej tak nie przedstawia, w sensie ?e nie wmawia czytelnikowi, ?e Becky jest z?a (a przynajmniej tak to pami?tam... Ksi??k? czyta?am kilka lat temu). W filmie z 2004 roku z Reese Whiterspoon Becky jest przedstawiona zbyt pozytywnie; w serialu BBC jest bardziej skomplikowana - charakterologicznie jest bliska ksi??ce, ale aktorka gra j? tak uroczo, ?e po prostu nie da si? nie lubi?. Ale w sumie Becky robi?a takie wra?enie na ludziach, wi?c czemu jako posta? filmowa nie mo?e robi? takiego wra?enia na widzach? wink

I te? mi si? wydaje, ?e Emma Romoli b?dzie dobra. W ogóle ona pasuje do tego typu postaci (i lubi je gra?, czyta?am w jednym wywiadzie). Tego typu rol? gra równie? w filmie "Angel", te? bardzo polecam.
A widzia?a? trailer do Emmy? Da?am linka w odpowiednim temacie w dziale "Inne powie?ci".

#85 2009-07-22 21:44:34

ptasia
Użytkownik

Tak, Becky jest w ksi??ce zdecydowanie negatywna, bez przemów dydaktycznych, po prostu: jest wredna, bez skrupu?ów, i ju?, i tak j? odebra?am. Ciekawe, ?e wcze?niej, zanim przeczyta?am ksi??k?, z jakich? opracowa? i wzmianek intertekstualnych wyobra?a?am sobie jednak nieco bardziej sympatyczn? posta?. A to ca?kowite przeciwie?stwo Amelii, której - paradoksalnie? - si? te? nie lubi, bo taka "mi?gwa" (w?a?nie sobie przypomnia?am, ?e to w wersji '04 przecie? te? Romola!). W filmie by?a Miry Nair Becky by?a zdecydowanie zbyt wybielona, serialu nie widzia?am.
Trailer Emmy przegapi?am - zaraz id? ogl?da? smile

Co? nieco?

#86 2009-08-11 00:15:12

AineNiRigani
Użytkownik

Ja bardzo sie ciesze na Emme z Romola. Byl czas, ze jej bardzo nie lubialam, juz sama nie pamietam dlaczego. Teraz po obejrzeniu jej w tylu swietnych rolach stwierdzam, ze poradzi sobie z kazda, a Emma jest wymarzona dla niej. przypomnijcie mi, kto bedzie gral Knightleya?

#87 2009-08-11 11:29:22

Akaterine
Administrator

Jonny Lee Miller. Dla mnie znany g?ównie jako haker (i przy okazji by?y Angeliny Jolie wink) oraz Edmund z MP Rozemy.

#88 2009-08-14 11:55:05

AineNiRigani
Użytkownik

aaa. Vampire Splayer tongue
Nie wiem, co o nim myslec w tej roli, wiec poczekam na film i dopiero wtedy zaczne smile

#89 2010-03-18 12:40:25

Laura
Użytkownik

Dzi? o 20.05 w telewizji KULTURA jest dwugodzinny film z lat 70- tych o siostrach Bronte.

Stopka forum